Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Munkahelyi kutyák

2010.09.22. 01:46 | Jármai | 30 komment

Címkék: munka kutya hotel stressz iroda

Angliában - hol máshol - egyre elterjedtebb, hogy az emberek magukkal viszik kutyájukat a munkába. Ben, a csoki labi például egy hotel marketingigazgatójának kutyája, de hétfőtől péntekig "recepciósként" tevékenykedik, örömmel fogad minden vendéget, és sétákhoz is "bérelhető". A vendégeknél nagy sikert arat, ő pedig örömmel végzi "munkáját". (Könyörgöm kaukázusival azért ezt ne próbálja meg senki...)

Vannak persze olyan munkahelyek, ahová semmi esetre sem lehet kutyát vinni. Például annak biztos nem örültem volna, ha a mandulaműtétemkor az altatásom előtt az utolsóként hallott mondat a "Bobi köpöd ki? Mész onnan?" lett volna... De félre a viccet, a munka nem játék, az pedig bizonyított tény, hogy a háziállatok jó hatással vannak gazdájuk kedélyére, miért ne kamatoztathatnák ezt az előnyt a munkaadók is. A kutya jelenléte és simogatása stresszoldó hatású, segít megteremteni az oldottabb légkört és a kutyaséti szünet vitathatatlanul egészségeseb, mint a cigiszünet. Magyarországon persze ennek még nincs hagyománya, pedig lehetne.

Nekem volt olyan szerencsém, hogy kutyámmal közel két évig együtt dolgozhattam, akkori munkahelyemre velem jöhetett (pedig nem volt kutyás témájú hely, egyszerűen csak a főnök kedvelte az állatokat). Kiskutyám hivatásos iratmegsemmisítőként tevékenykedett a cégnél, de konyhamalacként is bevált. Kollégáim kedvelték, sőt a látogatók és a futárok is. Saját tapasztalatom is azt igazolja, hogy kiválóan oldotta a stresszt - mindig ahhoz ment egy kis simire, aki a legfeszültebb volt - és ha valamelyik kollégám kiborult, néha kölcsönkérték egy pár perces sétára, majd határozottan simább arccal tértek vissza. A vendégeink nagy része is kedvelte - természetesen ha valaki félt, vagy idegenkedett tőle, akkor másik szobába küldtem, de ilyen két év alatt ha egyszer kétszer megesett. Olyan azonban többször előfordult, hogy egy hűvösen induló beszélgetést jobb irányba terelt és bizony nem egyszer láttam kereskedelmi igazgatókat, cégvezetőket, laptulajdonosokat öltönyből ingujjra vetkőzve gügyögni az irodánk padlóján ülve, mikozben mondogatták hogy "jóóó kutya, okos kutya" Vicces volt...

Szerintem nagyon sok előnye van az irodai kutyáknak (vagy macskáknak), persze ehhez a szobatisztaság és az alapvető engedelmesség és szocializáció nélkülözhetetlen. A kutyának is jó, ha nem egész nap otthon kuksol egyedül, és nem utolsósorban a munkavállaló is szívesebben marad túlórázni, hiszen nem kell hazarohanni levinni a kutyát. Kell persze egy megfelelő, könnyen tisztítható fekhely, amit egy csendesebb sarokba tehetünk, mert a kutyák hamar kifáradnak az állandó pörgéstől.

Ti vinnétek e a kutyát melózni?

 

SN

 


· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr962313992

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Már megint ugat a kutya! (százhetvenkilenc) 2010.09.22. 13:08:23

Már megint végigugattad az egész éjszakát, nem tudtam aludni egy percet sem! Ennyire rosszul érzed magadat a gazdinál? Pedig arany életed lehet, hiszen amikor hazahozott, agyba-főbe dicsért téged, hogy milyen okos és engedelmes kutya vagy, mennyire sze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lotyó Bridzsida 2010.09.22. 12:14:41

Simán!:))
Csak az én tacsijaim túl neveletlenek, ember-és figyelemfüggők és ráadásul minden nekik nem tetsző zajra "jeleznek".:)) Kvázi alkalmatlanok egy jólnevelt irodában létezésre.
Egy régi cégnél viszont macskánk volt (vállalati macska) és imádtuk.:)

fb 2010.09.22. 12:18:23

Velem be szokott jönni "dolgozni" Gromit, a beagle-öm és minden ugyanígy zajlik, ahogy írtad. Nyilvános helyen dolgozom, tehát jönnek-mennek az emberek és imádják, ha bent van (amikor nem jön, hiányolják), tényleg stresszoldó a jelenléte. Ugyanígy bárki be is hozhatja hozzánk a kutyáját természetesen.

MekkMester 2010.09.22. 12:19:11

Bár még picurka a vizslám, azért és örömmel venném, ha itt heverne mellettem és oldaná a stresszt!
Amúgy is pörgünk ezerrel (informatika support), nem ártana egy kicsit lassítani. :)

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2010.09.22. 12:20:02

Kertbe. Oda való a kutya. Lakásba akkor, ha sem nektek, sem a kutyának, sem a szomszédoknak nem rossz. (Legtöbbször legalább az egyiknek rossz, még akkor is, ha ezt nem veszitek észre.)

No de munkahelyre?! Azért legyünk már észnél.

flatus 2010.09.22. 12:21:14

Nagy kutyafanként kattintottam ide,de csak a csoki labiig olvastam el,onnan tovább nem,gondoltam ennyire komoly a többi része is.

Jármai 2010.09.22. 12:23:45

@flatus: Ezt a blogot nem komolykodásra szántuk, arra ott vannak a szakmai cikkek... Azért nézz körül, hátha találsz kedvedre valót:D

Jármai 2010.09.22. 12:31:14

@Pók: Szerintem csak kutyafajta és nevelés, meg munkahelyfüggő... Egyébként a kerti kutya általában gyakrabban zavarja a szomszédot, mint a lakásban lakó, és többször fordul elő, hogy elhanyagoltabb, ergo boldogtalanabb is, mert a gazdi azt gondolja elég a kutyának a kert és másra nincs is szüksége...nyilván komondort, meg kaukázusit én sem tartanék lakásban, de kérdezd meg a vizsla, vagy agár tulajokat, mit szólna kutyájuk, ha mondjuk mínusz két fokban kipenderítenék a kertbe azzal, hogy ott jó neki:D

Csokáv 2010.09.22. 12:36:29

A feleségem is bekönyörögte a munkahelyeire - nagyobb irodák - a kutyát, és mindenütt imádták, és hiányolták, amikor nem ment. Pedig előtte nem kutyabarát helyek voltak. :) Szóval semmi sem lehetetlen még itthon sem.

CoraIvy 2010.09.22. 12:58:03

Hahaha, Pók! Te egy tipikus nemkutyás vagy, asszem, hiába is próbálná bárki is megmagyarázni, hogy a kutya társas lény, értelemmel, egyéniséggel, aki szeret a falkája-gazdája közelében lenni. Persze az is igaz, hogy egyes kutyák fizikumuknál, igényeiknél fogva nem preferálják a benti létet (mint pl. az említett kau). Hasonló nézetet képviselt az én volt főnököm is egy sportlétesítménynél, ahová ennek ellenére megengedte, hogy két évig kutyával (horribile dictu! egy pit bullal) járjak. A vendégek reakciója pedig pont ugyanez volt, mint ahogy a többiek írták - ha valamiért nem vittem, egyenesen hiányolták!:)

Maros Gergely 2010.09.22. 12:59:15

Az én kutyusom már lassan négy éves és mióta nálam van (3 hónapos kora óta) jött velem dolgozni. Közben volt munkahely váltás is és érdekes módon 10 interjúból 10-nél nem volt probléma, hogy én hordom magammal Sirius-t.
Most sajnos az új irodaházban ahova költöztünk kifejezetten megtiltották, hogy behozzam... Nem értem én az embereket... Igaz nem egyedül van otthon (hanem egy másik kutyussal), de akkor is nagy váltás ez neki :(

Advanced Flight 2010.09.22. 12:59:35

Szerintem elsősorban kis termetű kutyáknál abszolút működőképes lehetne. Főleg, ha olyan a munka, hogy nem kell ügyfeleket fogadni, és mondjuk csak 1-2 ember van egy szobában. Ha tiszta, ápolt a kutya, nem büdös, nem hullatja a szőrét, nem ugat megállás nélkül, szobatiszta, akkor why not?
Én nagyon jól el tudnék képzelni az íróasztalom alatt egy kis kutyafekhelyet, benne egy shitzuval vagy toy yorkie-val. Persze lehet, hogy túlzottan elvonná a figyelmemet a munkáról gombszemeivel :-)

whyer 2010.09.22. 13:00:04

Az elonyokkel egyetertek, tapasztaltam.

Azzal nem ertek egyet, hogy minden kutyanak, mindig a kertben a helye. Pl. a vizsla, labrador kifejezetten csaladtagkent viselkedik, es lattam munka rottweilert hoban, akit razott a hideg. De egyertelmuen a kert elony, hogy kiduhongje magat a kutya.

Viszont nem lehet elfelejteni a "kutyaszagot" es szort. A gyakori furdetes nem tesz jot a szornek, de akar egy het alatt is hajlektalan szaga lesz egy kutyanak, a leheleterol nem is szolva. Az irodabol indulva fontos kulso targyalasra pedig biztosan a sotet oltonyod hata tele lesz szorrel, ami mar kevesbe feszultsegoldo.

Advanced Flight 2010.09.22. 13:15:06

@SNóri:
Konrad Lorenz szerint a kutyák "kínzása" (egy-két speciális faj kivételével) abszolút nem úgy valósul meg, hogy lakásban tartjuk. A kutyát ugyanis nem érdekli. Csak az érdekli, hogy a gazdi foglalkozzon vele, nézzen rá, vigye sétálni, vonja be az életébe. A kutya nem házőrzőnek lett domesztikálva, hanem az ember társának, akit rengeteg tevékenységre lehet használni, akár unaloműző havernak is. Persze házőrzőnek is, nyilván.

Én már láttam 50 nm-es lakásban bernáthegyit, aki gyakorlatilag az előszobát képezte. Plusz egy dög nagy fekete kandúr tartozott még a háztartáshoz. Mindketten boldogok, egészségesek, kiegyensúlyozottak voltak, imádták egymást, a családot (két szülő, két gyerek) és viszont.

midnight coder 2010.09.22. 13:15:49

Kutyát tartani lakásban is beteg dolog. Irodában meg pláne.

sensimilla 2010.09.22. 13:16:14

Az enyém itt fekszik az alatt, horkol. Ez néha kicsit zavrja a többieket, ezért néha odébb kell tennem a fejét, és ez marhára kizökkent a munkából.

Ha néha mégis megmozdul, akkor megy egy csóva kört, mindenki nagyon örül neki, aztán visszafekszik. Nem tarhál az ebédlőben, mert megtiltottam neki.

Csak akkor jöhet be, ha oka van, pl. sokáig maradok, meló után kutyasuliba megyek, ilyesmi. Tehát nincs itt mindennap, de ha okom van rá behozhatom.

Vettem magic hengert, ha valakit véletlenül össze szőrözne, a pokrócát meg este kiterítem a gangra. Nem vészes se a szag, se a szőr.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.09.22. 13:16:33

Jajj, én nagyon szívesen bevinném! Csak az a baj, hogy elég nagy a lelkem (60 cm mar, 45 kiló). Szerintem ő nagyon élvezné az asztal alatti semmittevést. A kollégáim viszont valószínűleg frászt kapnának tőle. Nem túl barátságos az idegenekkel.
De én - ha engednék - vinném.
Ja, amúgy ő egy kanári.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.22. 13:16:48

Én a szomszédom kutyáját küldeném a szomszédom munkahelyére, állandó éjszakai műszakba:

leveltar.blog.hu/2010/09/22/mar_megint_ugat_a_kutya

B.B/alias B.B · http://libero.blog.hu/ 2010.09.22. 13:17:04

Azt írta már valaki, hogy a Pók hülyeségeket beszél?
Ha nem, akkor most beírom.

Doktor Toka 2010.09.22. 13:17:24

Én örülnék neki, ha bejöhetne, de ezt sztem csak ő meg én szeretnénk, a kollégáim/ügyfelek nem annyira. Ezt egy nyugis helyen meg lehet csinálni, de egy pörgős helyen, ahol jönnek-mennek az ügyfelek, futárok, stb. szerintem nem nagyon, vagy csak valami elképesztő nyugodt kutyával. Ez enyém nem olyan... (4 éves spani) :)

nemjópasi 2010.09.22. 13:23:24

Azt tényleg qrva jó, amikor a munkahelyi parkolóba odaszaratják a kutyát az autód mellé, Te meg belelépsz és hazáig szagolhatod a finom friss kutyaszart a cipődről. Hogy rohadna meg az ilyen kutyás!

Jármai 2010.09.22. 13:23:35

@Advanced Flight: No, akkor tulajdonképpen egyetértünk! Persze vannak kivételes esetek, én most arról beszéltem, hogy vannak fajták, amiket ÁLTALÁBAN nem jó dolog lakásban tartani. De persze akkor felmerül az a kérdés is, hogy egyáltalán kinek milyen fajtát való tartani...lakás vagy kert ide vagy oda...

sensimilla 2010.09.22. 13:27:42

@nemjópasi: képzeld ez egy normális kutyást is pont ugyanúgy zavar. Ezért aztán én tapodtad sem megyek kis literes kiflis zacsi nélkül, és ha lehajolok, és nem csak a sajátomé van a kezem ügyében, akkor a másikét is felszedem.

TobbFenyt! 2010.09.22. 14:22:09

Nyugaton éltem meg először a munkahelyi kutya-kalandot. Az egyik professzornő járt kutyával dolgozni a suliba, ahol én is tanultam.
Mi voltunk a kivételezett évfolyam, ezért kaptunk kulcsot a könyvtárhoz, hogy zárás után is kutathassunk. Ezzel elég gyakran éltünk is. A könyvtár külön emeleten, elszeparáltan található, mivel azonban mégis a suli része, nincs külön mosdó. Ehhez le kellett menni egy emeletet, ahol már tanári szobák is voltak. Egyik este, úgy 10 körül aztán már rám jött a szükség. Megvan a nagy, üres épületek sajátos éjszakai romantikája. Ebben a csendes félhomályban slattyogtam le a könyvtárból a suliba. Semmi nesz, csak az én cipőm csusszant néha a műanyag burkolaton. Elmentem mosdóba, majd vissza. Csend. Aztán úgy 20-25 méter után egyszer csak távolról sejlő állati loholást és lihegést hallottam. Gondoltam, ideje lenne már haza menni, ha hangokat hallok :-) Aztán ahogy elhaladtam az egyik betorkolló folyosó mellett, látom, hallom hogy nagy lobogva rohan felém egy vicsorgó fenevad - a tanárnő kutyája!!! Ahogy megláttuk egymást, éktelen ugatásban tört ki, engem meg a frász!!! Az ajtóig hátra lévő 10 métert fél másodperc alatt megtettem, és épp, hogy csak a kutya orrára tudtam csapni az üveges ajtót. Még láthattam, ahogy ott acsarkodik. Nem könnyen felejthető élmény :-D
Egyébként napközben egy kezes bárány volt és a tanárnőnek biztosan jót tett idegileg, hogy ott volt vele a kedvence. Szóval jó ötlet.

ppbgtszk 2010.09.22. 14:27:18

Jaj istenem , vizslát lakásban ! :-)
Az egy vadászkutya.

ppbgtszk 2010.09.22. 14:38:59

Jajistenem, vizslát lakásban ! :-)
Az egy vadászkutya

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2010.09.23. 12:29:58

A kutya egy állat. Egy irodában higiénikus és zavartalan körülményekre van szükség. Egy kutya ne rohangásszon ott, ne rágcsáljon meg dolgokat, ne nyálazzon össze, ne ugasson, ne legyen büdös. Persze tudom, a te kutyád nem ilyen, csak a nem kutyások rosszindulata terjeszti ezeket az alaptalan előítéleteket.

Mellesleg ha baromira koncentrálni kell és mondjuk agymunkát végezni, akkor egy kisgyerek, vagy akár egy kolléga is baromira zavaró lehet.

Nyilván van olyan helyzet, olyan kutya, meg olyan munkahely, ahol semmi akadálya, hogy ott legyen a blöki. De ez inkább a kivétel, mint a szabály. És ismerve a kutyások hihetetlen elfogultságát (velem van baj, ha nem örülök neki önfeledten minden élethelyzetben, ha egy zajos, szőrös állat játékosan eláztat a nyálával), nagyon óvakodnék attól, hogy mozgalmat csináljunk a munkahelyi kutyázásból.

Jármai 2010.09.23. 22:45:34

@Pók: Természetes, hogy vannak olyan munkahelyek, ahová nem lehet kutyát vinni, amint ezt a bejegyzésben említettem is...Az viszont egyáltalán nem elfogultság, hogy igenis vannak olyan kutyák, amik nem rohangásznak, nem nyálaznak és rágcsálnak, nem ugatnak össze vissza, egyszóval tudnak viselkedni. Igazából minden kutyának ilyennek illene lenni... Te nyilván nem kedveled a kutyákat, ez kitűnik az összes hozzászólásodból, én nagyon szeretem a kutyákat, de én sem szeretem, ha egy zajos szőrös állat eláztat a nyálával, ha én azt éppen nem szeretném. Az elfogultság nem kutyás tulajdonság, mindenki elfogult azzal, amit szeret (kutyájával, gyerekével, nagyon fontos munkájával, új kocsijával, nőjével, bármivel) Ez nem a kutyák hibája. Pontosan ezért fontos, hogy a gazdák megtanulják a helyes kutyatartás és a kutyanevelés szabályait. Senki nem akar mozgalmat csinálni a munkahelyi kutyázásból, sehol nem hangzott el, hogy kivétel nélkül mindenki vigyen kutyát melóba, de továbbra is fenntartom, hogy vannak munkahelyek, ahol nincs akadálya.
Az meg vicces, hogy egy kutya automatikusan büdös, koszos és még ki tudja mi minden:D Egy oltott féregtelenített kutya karbantartott bundával nem okozhat problémát. Egy tappancs sem koszosabb, mint egy cipőtalp, és én még olyan irodában nem dolgoztam, ahol váltócipőt hordtunk volna...hogy a WC kilincséről ne beszéljek, pedig azt a kutyám sose fogta meg...

MekkMester 2010.09.24. 07:38:51

@SNóri: "...hogy a WC kilincséről ne beszéljek, pedig azt a kutyám sose fogta meg... "
:D Hogy mennyi esze van a kutyádnak!! :D Legszívesebben én is vegyész kesztyűt húznék, ha a munkahelyi WC közelébe kell mennem! Rettenetes!
Amúgy meg full igaz amit írtál. Nem alapvetés, hogy egy állat büdös, koszos, stb.
Unokatestvérem tartott desznyókat, de fura mód nála nem volt büdös a malacka, nem voltak légy hegyek, stb. Ja, hogy reggel és este is kitakarította az ólat, és még rendszeresen fürdette is a malackákat.... Így is lehet.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.10.05. 21:50:13

Nálunk 1-2 kutya rendszeresen felbukkan a tanszéken (a mienk is). Egész jó hangulatot teremtenek.
süti beállítások módosítása