Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Kutyát pórázon tartani barbárság

2011.03.22. 01:21 | Jármai | 8 komment

 

Korábban már volt szó arról, hogy Budapesten betarthatatlan és a kutyások számára felháborító rendelet van érvényben, melynek értelmében csak pórázon szabad a kutyákat közterületen sétáltatni. Ennek betartását úgy tűnik a tavasz eljöttével fokozottan ellenőrzik a népszerű városi kutyaeregető helyeken, mint például a Hajógyári Sziget. A témáról mindenkinek véleménye van, kutyatartóknak, kutyaszeretőknek, kutyát nem szeretőknek, merőben eltérő. Valahol mindenki érintett, sőt sértett. A kutyatartók sértettek, hiszen - a vállalhatatlanul viselkedők miatt - a normális kutyatartók kényszerülnek illegalitásba, de sértettek azok is, akik félnek a kutyáktól és így nem érzik biztonságban magukat. 

Ahhoz, hogy eljöhessen az az idő, amikor a címben szereplő mondat mindenki számára természetes lesz, még sok tennivalónk van. Mert be kell látnunk, hogy Magyarország kutyatartási kultúrája bőven küzd még kihívásokkal. Mert bár a Tükör Iskolákban keményen dolgoznak azon, hogy az onnan kikerülők valóban méltó képviselői legyenek a kutyás társadalomnak, attól sajnos most még igaz, hogy a mostani szabályoknak van némi alapja. Nevezetesen azok, akik egyáltalán nem képesek kontrollálni a kutyájukat, és ezzel veszélyeztetik annak testi épségét, sőt extrém esetben másokét is. 

A póráz nem megoldás. A póráz egy meglehetősen kezdetleges eszköz a probléma elfedésére. Olyan, mint mikor az orvos gyógyszert ír fel egy tünetre, ahelyett, hogy megkeresné a betegség okát, és azt kezelné. A póráz veszélyes. Elhiteti a gazdával, hogy uralja a kutyáját, pedig nem, sőt. Egy világéletében pórázon tartott kutyának esélye sincs megtanulni, hogyan kommunikáljon más kutyákkal, és sosem lesz behívható. Ennek következtében potenciálisan veszélyes lesz a környezetére. Aztán ha a póráz egyszer elszakad, vagy a gazda elejti, akkor csak a kétségbeesett és hatástalan kiáltozás marad. Az, hogy a gazda, vagy az épp körülötte lévők esnek e kétségbe, az a kutya méretétől, habitusától és aktuális szándékától függ. 

Minden kutyának joga lenne tehát póráz nélkül élni, de a gazda felelőssége lenne, hogy a szükséges tudás elsajátítását követően csatolja azt le, közterületen. Egy jó kutyaiskolában ma már póráz nélkül folyik az oktatás, hogy a gazda szembesüljön az esetleges behívási és egyéb problémákkal, és képes legyen megoldani azokat.

Egy jobb kutyás világ kulcsa tehát a tanulás és nem a póráz, illetve némi odafigyelés, és annak a felismerése, hogy attól, hogy mi szeretjük a kutyánkat, még nem biztos hogy más is. Egy megfelelően kézben tartott, szocializált, póráz nélkül sétáltatott kutya, egy figyelmes gazdával sokkal kevésbé veszélyes, mint egy pórázba és szájkosárba gondosan becsomagolt "zsákbamacska" aki ha elszabadul, ki tudja hol áll meg. És akkor még csak az emberek szempontjait vettük figyelembe. Hogy a kutyának mennyivel jobb az első változat, azt mondani se kell.

Bízzunk benne, hogy a mostani szabályokat hamarosan megváltoztatják. Az viszont a kutyások feladata, hogy alaptalanná tegyék azokat.

SN

 


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr302761007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2011.03.25. 13:19:39

Bizonyos kutyákkal - természetesen 95% ban a gazdáik miatt - mindig probléma lesz. Tehát igazából a gazdákat kéne pórázon tartani :)

Hajógyárin már ránk szóltak, hogy tegyünk pórázt az ebre (kiképzés közben..) Azok csak közterületesek voltak, de állítólag már rendőrrel járnak, chipolvasóval.

Szerintem ez hülye szabály, én nem fogom betartani.. :)

Az én kutyám senkire nem veszélyes.

Ha akarnak, büntessenek :))

Egyébként ha valaki elvész a hajógyári szigeten, és meg kellene, hogy keressük, pórázon kéne tennünk?

nvica 2011.03.28. 10:58:27

Hétvégén kint jártunk a Hajógyárin, már rendőrökkel járőröztek a közterületesek. A pórázon nem lévő ebek gazdáit 100.000 Ft-ra büntetik... valahogy nem érzem arányosnak a "bűn" és a "büntetés" mértékét, bár szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Évek óta járunk oda, de szerintem ezután nem fogunk. Sok kiskutya tulajdonos, többek közt mi is ott tanultuk az alapokat, rengetegen álltak meg és figyelték, hogyan tanulnak a kölykök, ráadásul nem egy kisgyerek jött minden alkalommal, hogy megsimogassa a kutyáinkat.
Sajnálom, hogy újra a jól nevelt állatok szenvedik meg mások hülyeségét...

ev7guci 2011.04.06. 11:40:27

Ha ez általánossá válik, lehet hogy érdemes lenne kidolgozni egy vizsgát, ahol a kutya-gazdi páros igazolványt szerezhetne, amivel elismernék, hogy ők semmilyen formában nem veszélyesek/terhesek a társadalomra.
Én sem értem, hogy miért kell a jól nevelt kutyákat a rossz gazdák miatt korlátozni. Lehet, hogy durva, de a gyerekeket sem ítéli semmilyen rendelet szobafogságra a néhány tolvaj suhanc miatt. A jó gyerekeknek nem kell bizonyítani hogy ők jók. De a kutyák kutyák, és nem gyerekek, ezért ez náluk sajnos nem így működik.
Azt pedig szinte reménytelennek látom (de legalábbis nagyon távolinak), hogy a parkokban minden egyes kutya abszolút a gazdi irányítása alatt legyen és így a társadalom feltétel nélkül megbízzon a kutyásokban.
Mivel a rosszul nevelt, potenciálisan veszélyes kutyákat nem lehet előre kiszűrni, pláne nem megjelölni, lehet, hogy a jól neveltek igazolhatnák ártalmatlanságukat.

Szalacsi_Dezső 2011.04.08. 11:27:56

@ev7guci: egyetértek.
Off. ez speckó kerékpárosokra is bevezethető lenne, mert némelyiket csak "pórázon" engedném biciklizni.
@Maurice74:
"Az én kutyám senkire nem veszélyes." Na ez az, amit soha nem fogsz tudni elhitetni senkivel, aki nem kutyás, kisgyerekkel van stb. Sajnos sok a rossz tapasztalat az emberekben a "ne félj, nem harap" típusú bemondások utáni sérülések miatt.
Nekem nagytestű kutyám van (ónémetjuhász) és szintén "ártalmatlan", de abszolút elfogadom, ha valaki fél tőle és inkább én kerülök vele nagyot. Az viszont tény, ha nem lenne nevelve, akkor élő ember nem tudná visszafogna, ha menni akarna (50 kg izom) És valóban nem a póráz miatt marad mellettem, hanem a nevelés miatt, de azért én is nyugodtabb vagyok, ha fogom. Mégiscsak ösztönlény.

no-thing 2011.04.24. 12:21:01

nem újkeletű rendeletről van szó (amely természetes és elfogadott Európa bármely országában) egyáltalán-egy kutya ösztönlény megfelelő irányítás nélkül -amit egy városi környezetben csak a pórázzal tudunk biztosítani- bizonytalanná, kiszámíthatattlanná válik a viselkedése nem beszélve pl. tüzelési időszakról ... klikkelgethet bárki egy bepörgött kannak ha tüzelő szuka van a kerületben a kutya saját és emberek életét is veszélybe sodorhatja ha pl átrohan egy forgalmas úton közlekedési balesetet okozva
hatalmas felelőtlenség az embereket a póráz használatának mellőzésére buzdítani(mellesleg törvénysértő is!) amikor az ember vonta be egy idegen környezetbe ezeket a ragadozó állatokat és azok nap mint nap keresztezik egymás "vadászterületét"
Magyarországon a kutyák 80-90 %-a küzd valamilyen viselkedészavarral (az említett kutyaiskola növendékei is nagy arányban!!!) ezeket az eseteket lehetettlen póráz nélkül kontrollálni és átkondícionálni egy városi környezetben!
kérek mindenkit ne terjessze ezt a baromságot inkább fontolja meg százszor, hogy egy természeti lényt belekényszerít-e egy teljesen állatidegen budapesti forgatagba úgy, hogy képtelen természetes igényeit kielégíteni!

Jármai 2011.04.24. 22:55:15

@no-thing: Nos, ebben nem értünk egyet. Nagyon nem. Az említett kutyaiskola növendékei egy részét oktatom, így pontosan tudom, mekkora részük küzd viselkedészavarokkal. (Van ilyen, hiszen sokan ezért keresnek fel minket, ennek oka azonban nem a kutya lakhelyében, mint inkább a kutya-gazda kapcsolatban, vagy a kutya veleszületett és szerzett tulajdonságaiban keresendők) Ha veszed a fáradságot, és megismered a Tükör módszer alapjait, máris megláthatod, hogy a klikkeres tanítás és az ösztönkezelés két teljesen különböző dolog, melynek alapján eszembe sem jut klikkelni egy tüzelő szuka után loholó kannak, már csak azért sem, mert a klikker nem egy behívó eszköz...
A viselkedészavarok és az agresszió egy részét kifejezetten az állandó pórázon tartás okozza egyébként, illetve az, hogy egy folyamatosan pórázon tartott kutyának valóban lehetetlen kielégíteni természetes ösztöneit.Ez azonban nem városi probléma, ld. a vidéken láncon tartott, vagy kertből soha ki nem engedett, szocializálatlan kutyák (a kutyatámadások legnagyobb részét egyébként ilyenek okozzák)
Senkit nem bíztatunk, arra, hogy kontrollálhatatlan kutyáját engedje szabadon, ez a cikkben sem hangzott el. Törvénysértésre sem bíztatunk senkit, viszont küzdünk azért, hogy egy kontrollált kutya szabadon sétáltatása ne legyen törvénysértés.
Igazából komolyabb vitába és magyarázatba nem szeretnék belekezdeni, mert láthatólag a kutyatartás és képzés alapjaiban tér el a véleményünk/tudásunk.

no-thing 2011.04.25. 22:09:46

"Igazából komolyabb vitába és magyarázatba nem szeretnék belekezdeni, mert láthatólag a kutyatartás és képzés alapjaiban tér el a véleményünk/tudásunk."
ebben egyetértünk!
:)
süti beállítások módosítása