Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Felelősséggel a kutyatámadások ellen...

2011.05.18. 00:17 | Jármai | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás iskola óvoda megelőzés kutyatámadás

Lassan két hete, hogy újabb tragédia történt Noszlopon, ahol egy 6 éves kisfiú eset áldozatul halálos kutyatámadásnak. Az indulatok azóta sem csitulnak, ez az eset ismét felkorbácsolta az örök vitát kutyások és nem kutyások között, és azoknak, akik vehemensen kampányolnak amellett, hogy a kutya nem a gyerek mellé való, ez újabb bizonyítékként szolgál. 

 

A sajnálkozás utólag már sohasem segít, sem az áldozaton, sem a rokonokon, de a kutyán sem, aki - gazdáival ellentétben - vétlen. A megelőzés lenne az egyetlen olyan út, amellyel mindenki jól járhat. Megelőzés lehet persze az is, hogy korlátozzuk a kutyatartás szabályait, vagy magát a kutyát (póráz, szájkosár) de ezek -amint arról itt és más fórumokon is szó esett már- nem kielégítő megoldások, sőt akár visszafelé is elsülhetnek. 

Van azonban egy másik út, nevezetesen a potenciális áldozatok és szüleik oktatása. Magyarországon, de világszerte is a kutyatámadások nagy része 6 év alatti gyermekek ellen irányul, ennek oka részben a gyerekek viselkedése (korukból és hiányos ismereteikből adódóan) de a szülők is árthatnak például a túlzott óvatossággal, amivel félelmet ébreszthetnek a gyerekben, de ellenkezőleg, a túlzott "lazasággal is". (Ide kívánkozik egy személyes történet: a minap egy bolt előtt hagytam kikötve a kutyámat, és mire kijöttem, egy kb 2 éves kislány boldogan ölelgette a vele egy magas kutyámat, anyuka mellettük ült. Mikor mondtam, hogy ugyan az én kutyám megszokta és szereti a gyerekeket, de azért nem kellene idegen, kutyákhoz engedni a gyereket, ha gazda nincs jelen, a válasz annyi volt, hogy olyan aranyos volt a kutya, és biztos nem hagytam volna itt egyedül, ha veszélyes... Az egy dolog, de mit tanul ebből a gyerek?)

Vissza a lényeghez, ami a megelőzés. Magyarországon a Felelős Állatbarátok Egyesülete (FÁBE) működteti a Frakk Programot, amely kifejezetten a veszélyeztetett korosztály oktatására irányul. Minél több óvodába igyekszik eljuttatni rajzos ismeretterjesztő füzetét, mely segít a gyerekeknek felismerni és megérteni a kutya kommunikációs jeleit, illetve megtanít a megfelelő viselkedés alapjaira. A Népszigeti Bemutatócsoport tagjai is rendszeresen mennek óvodákba és iskolába, ahol a gyerekek korához igazított interaktív program keretében, kutyák részvételével oktatják a gyerekeket. 


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr622912638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása