Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Cirmi mindig kétszer csenget...

2011.03.02. 00:29 | Jármai | Szólj hozzá!

A kutya és macskaajtó nagyon király találmány, de vannak hátrányai. Visszavonhatatlanul be kell építeni az ajtóba, ami nem biztos, hogy jó, ráadásul néha lehetetlen is, egy megerősített hiperszuper biztonsági ajtóba ember legyen aki belefarag egy ilyet. A nagyobb kutyaajtók pedig akár veszélyesek is lehetnek, hiszen a gyerek is ki tud rajta szökni, vagy akár más, nem kívánt vendég meg be. Másrészt nem feltétlenül jó a teljes önállóság, nem árt, ha kontrolláljuk az eseményeket, és kedvencünk nem közlekedik tudtunk nélkül ki, be.

Kézenfekvő és egyszerű a megoldás: meg kell tanítani csengetni az állatkát. Tony Vena 77 éves nyugdíjas üzletember fejéből pattant ki a zseniális ötlet, a speciális csengő, amellyel a macsek/eb tudja jelezni, ha bejönne. Tulajdonképpen egy megfelelő magasságban elhelyezett szerkezetről van szó, amely úgy van kialakítva, hogy az állat könnyen meg tudja azt nyomni. Ezt követően egy jellegzetes hang hallatszik, és mi nyithatjuk az ajtót. 

A tanítás pozitív megerősítésen alapszik (a klikkert használók tudják miről beszélek) ahol először kaja a csengetést követő jutalom (ekkor tanulja meg az állat lenyomni a csengőt) majd a jutalomfalatot leváltja a beengedés, mint pozitív megerősítés. 

Természetesen kutyáknál is használható a dolog, ki és beengedésre egyaránt. A kutyák együttműködőbbek, ezért könnyebben taníthatók, de a macskáknál is jó eredményt lehet elérni, már néhány alkalom után is. (Naná, hiszen nekik is érdekük fűződik a dologhoz:D)

Persze a tanítás és a használat során be kell tartani pár szabályt, a csengető hangját (akár a klikkerét) pozitív megerősítés (beengedés) kell kövesse minden alkalommal, de legalábbis túlnyomó többségben, különben a viselkedés kialszik, vagyis az állat nem fogja használni a csengőt. 

Egyszerű és nagyszerű. 

Mivel a magyar híresen sufnituningos nemzet, akár saját fejlesztésű csengővel is próbálkozhatnak a MacGyver szimpatizáns ezermesterek. Ezeket ne felejtsétek el megosztani velünk:D

 

SN


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr132703012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása