Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Rejtélyes eltűnés- az első angol keresőkutyás akció

2011.02.14. 11:07 | Jármai | 1 komment

Címkék: anglia london gyilkosság tanítás eltűnés kutyaiskola bevetés bűnüldözés népszigeti mantrailing emberkeresés őrmezői

1977 február 4-én este, Londonban nyomtalanul eltűnt Janie Shepherd. A csinos ausztrál hölgy jelentős vagyon örököse volt, így eltűnése is nagy port vert fel. Ez volt az az ügy, ahol az angol bűnüldözés történetében először vetettek be ilyen célra keresőkutyákat, melyeket akkor a kábítószer kereső kutyákhoz hasonlóan képeztek emberkeresésre. Notting Hill 110 kilométeres körzetében keresték a 24 éves nőt, eredménytelenül. Holttestére végül 10 héttel később kerékpározó gyerekek akadtak rá, véletlenül. Gyilkosát sosem találták meg.

A kereső kutyák képzése azóta angliában, és világszerte is nagyon sokat fejlődött. Halott és élő emberek keresésére külön képzik a kutyákat, és a szolgálati illetve a mentőkutya képzés mellett a klasszikus nyomkövetés után a légszimatos emberkeresés már a kutyás sportok világában is helyet kapott. A mantrailing nevű sport lényege, hogy a kutyát ember keresésére képezzük, úgy, hogy a levegőben hagyott szagnyomokat követve jusson el a célig, ahol a keresett személy és a vele járó jutalom várja. Ezzel a módszerrel sokkal nagyobb terület kutatható át, sokkal gyorsabban, ez persze a kutyavezetőtől is komoly fizikai állóképességet követel, hiszen magasabb szinten nem ritka a több kilométeres útvonal sem, melyet a kutyát követve viszonylag gyors tempóban kell megtenni. A mantrailing ma Magyarországon még csak a szolgálati kutyások körében űzött sport, a Népszigeti és Őrmezői kutyaiskola azonban már elkezdte a komolyabb ismerkedést az új sportággal, így remélhetőleg hamarosan szélesebb körben is elterjed nálunk. A mantrailig sportról nemsokára részletesebb bemutató cikket olvashattok a Vakkantó Webáruház kutyás sportokat ismertető oldalán is.


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr892659951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2011.04.08. 11:20:22

Mythbusters sorozatban van egy rész, ahol a kutyás nyomkövetési "legendákat" vizsgálják. És egyiket sem tudták cáfolni.
Pl. menjünk be a patakba, hogy a kutya elveszítse a szagot. Nem jön be, simán nyílegyenesen átment a tesztalany a patakon, újra felvette a nyomot és hajrá. Akkor is megtalálta a nyomot, ha a patakban ment az ember egy darabig és máshol jött ki (pl ugyanazon az oldalon)
Szóval nagyon tudnak a kutyák.
süti beállítások módosítása