Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Akiknek tényleg a kutya a jobb kezük...

2011.06.02. 23:58 | Jármai | Szólj hozzá!

Címkék: kutya mozgássérült segítő kutya

Egy egészséges ember talán el sem tudja képzelni, mennyi segítséget adhat egy kutya azoknak, akiknek a mindennapi életben sokkal több nehézséggel kell megküzdeni, mint nekünk. Vakvezető kutyák már nagyon régóta szolgálnak az ember mellett hazánkban is, az első mozgássérült segítő kutya azonban csupán 11 éve, 2000-ben vizsgázott le Magyarországon, és volt tíz éven át pótolhatatlan segítője gazdájának, Richárdnak. A Kutyával az Emberért Alapítvány szakemberei  már több mint egy évtizede dolgoznak azon, hogy - Közép-Kelet Európában elsőként. Halló, mozgássérült segítő és rohamjelző kutyákkal segítsék a rászorulók életét.

"A mozgássérült-segítő kutya a gyakorlati segítség mellett - mint azt tudományos vizsgálatok is igazolják - számos, kevésbé látványos, de legalább olyan fontos előnyt hordoz. Közismert, hogy a kutya szeretete és hűsége feltétel nélküli. Ez azt jelenti, hogy egy megfelelően felnevelt kutya képes gazdája érzelmi igényeit nagymértékben kielégíteni különösen akkor, ha az illető embertársaitól keveset kap. Teszi mindezt előítéletek nélkül, függetlenül attól, hogy a gazda esetleg más, mint a többi ember. Ebben a különleges ember-kutya kapcsolatban, melyet a szoros egymásrautaltság jellemez, a kutya, mint odaadó társ, egyfajta biztonságérzetet nyújtva véd a mindennapi stressz káros hatásai ellen.
A kutyáért való felelősség viselése növeli a sérült ember önbizalmát, erősíti önbecsülését. A megbízható társ segítőkész jelenléte csökkenti a másoktól való függés, a kiszolgáltatottság érzetét. Az egészséges emberekre gyakran jellemző a sérülttel szembeni sajnálkozó, ugyanakkor elzárkózó, averzív hozzáállás, mely vizsgálatok szerint a segítő kutyával közlekedő mozgássérülttel szemben jelentősen megváltozik. Sokkal több, gyakran a kutyával kapcsolatos pozitív megnyilvánulás (mosoly, szóbeli kontaktus) érkezik feléje a külvilágból, mely nemcsak a sérült érzelmi elszigeteltségét, társas kapcsolatait befolyásolja kedvezően, de a kutya jelenléte segít elterelni a figyelmet a sérült vagy beteg ember állapota felől aki így önmaga is kevésbé kényszerül "betegség-orientált" életet élni.

Mindezek felismerése, és az utóbbi évtizedek ember-kutya kapcsolatát érintő kutatásai vezettek oda, hogy mára már egyértelműen beigazolódott, hogy a mozgássérült-segítő kutya az általa nyújtott pszichés és gyakorlati segítség révén hatékonyan és költségkímélő módon segíti a hátrányos helyzetű rétegek szociális ellátását, a társadalomba való reintegrálódását.

A kutya mint mozgássérültek számára kiképzett speciális segítőtárs ma már az Egyesült Államokon kívül az EU sok országában ismert, széles társadalmi elismertségnek örvend, nagy sikerrel alkalmazott módszer.

Egy 1994-es amerikai felmérés szerint a mozgássérült-segítő kutyáknak köszönhetően gazdáik átlagosan 72%-kal kevesebb ápolási időt igényelnek akár szakápolók, akár családtagok részéről. Ez Amerikában becslések szerint mozgássérültenként heti több száz dolláros költségmegtakarítást jelent."

Forrás: http://www.kea-net.hu

  


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr592953081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása