Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Golyó nélkül az élet...

2011.04.25. 00:17 | Jármai | 3 komment

Címkék: kutya ivartalanítás kutyatartás kan

Mert ez mégiscsak más, mint a szuka kutyák ivartalanítása. Utóbbi előnyei szerintem vitathatatlanok, bár megdöbbentően sokszor, még a kutyasulis tanfolyamok vége felé, tehát elvileg tájékozott gazdáktól is találkozom azzal a tétova kérdéssel hogy jó ötlet e, ha lennének kölykök, csak egyszer, mert hát akkor lenyugszik, meg a születés csodája. Innen üzenem, hogy NEM. Nem jó ötlet. Egy ivartalan szuka se nem boldogtalan, se nem szükségszerűen kövér, a menhelyek viszont tele vannak, szóval (remélem) ez nem is vitatéma.

A kanok már nehezebb eset. Egy szuka gazdája könnyebben beláthatja a dolog előnyeit, már csak azért is, mert egy balul sikerült séta után nem feltétlenül szeretne 6-8 ismeretlen apától származó kölyköt nevelgetni (embereknél is a nők kockáztatnak többet, lássuk be), meg egy szukánál nincs is látható nyoma a beavatkozásnak, és tüzelés kényelmetlensége is sokat számít. De mi van a kanokkal? 

A kanok tulajdonosai már nagyobb dilemmában lehetnek. A golyók látható hiánya és más kan kutyák fokozott érdeklődése zavaró lehet, ráadásul sokan viselkedésproblémák (pl. agresszió) és a szukák iránti túlzott érdeklődés, vagy szökdösés megoldására választják az ivartalanítást. Azonban e problémák egy részét sajnos nem oldja meg a műtét, hiszen egy berögzült/tanult agressziós viselkedés nem tűnik el csak úgy, a szökés pedig ún. önmegerősítő viselkedés (azaz a cselekemény magában foglalja a jutalmat) így ha már az eb párszor megszökött, és látta, hogy ez jó, akkor golyók ide vagy oda, lehet hogy később is csinálni fogja. A kan kutyások másik része pont ellenkezőleg, attól tart, hogy túlzottan elveszíti karakterét a kutya, vagy aggasztja, hogy más kanok szukaként kezelik majd a kutyájukat, aki esetleg pont a túlzott "udvarlásra" válaszol majd agresszíven.

Egy biztos: A kanok ivartalanítása a nem kívánt szaporulat megakadályozására kétségtelenül hatásos, és ezt a felelősségteljes gazdának akkor is figyelembe kell vennie, ha kan kutyája van, és mondjuk fennáll a veszélye, hogy történhet "baleset". Higgyük el, nem szép dolog sutyiban kijavítani a kerítést, aztán zavartan köhécselni a szomszéd díjnyertes szuka gazdájának, mikor az a "meglepetés" alomról panaszkodik, aztán drukkolni, hogy egyik se hasonlítson a miénkre.

Meg ott vannak az egészségügyi dolgok is. A heredaganatok és prosztataproblémák sok kutyánál okoznak gondot, jellemzően idősebb korban, akkor azonban a műtéttel járó altatás már sokkal nagyobb kockázattal jár. Érdemes tehát ezért is megfontolni az ivartalanítást.

Kérdés, mi mennyit nyom a latban? Kinek mi a véleménye a nem tenyésztésre szánt kanok ivartalanításáról. (Csak a tisztánlátás végett: tenyésztésre szánt alatt a törzskönyvvel és tenyészszemlével, valamint a megfelelő egészségügyi szűrésekkel rendelkező kutya tudatos, a fajta jobbítását célzó párosítását értem, nem a "deszép kanom van, dejólenne kölyök a szomszéd cuki szukájától" jellegűeket.)

Szóval? Golyók mennek, vagy maradnak?

SN


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr112853140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2011.04.26. 12:42:35

Az én kutyám (ónémet) sajna nem törzskönyvezhető, pedig támogatnám vele "a fajta jobbítását célzó párosítását".
Viszont, a "deszép kanom van, dejólenne kölyök" azért befigyel, mert többen kérték tőlem. :-)
Viccet félretéve, nyilván nem fogom a szomszéd pudlijára ráengedni, de a szintén nem törzskönyvezhető ónémet barátnőjével hozzanak csak össze pár almot.
Szóval herélés kilőve.

Jármai 2011.04.26. 14:06:34

Az ónémet idéntől törzskönyvezhető nem? Olvastam az A Kutyában ilyesmit. Vagy az csak az ezután születettekre érvényes?(Nem értek hozzá)

pottyoslabda 2011.04.26. 14:59:31

Én inkább azt vettem észre,hogy a kan kutyák ivartalanítását a férfiak ellenzik...
Sokszor odakapnak legnemesebb szervükhöz,mikor egy kan kutya ivartalanítása kerül szóba és szó szerint felszisszennek. A szuka kutyák ivartalanításával nem szokott olyan nagy gondjuk lenni..
Hogy miért van ez?!:P
süti beállítások módosítása