Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

SZŐRnyű helyzet

2011.03.22. 02:05 | Jármai | 3 komment

Címkék: kutya show kozmetika szőr elhanyagolt

Gondolnátok, hogy ez a kép egy schnauzert ábrázol? Kutyakozmetikus szakértőnk Bogi - aki nem mellesleg a Toto márka megálmodója - rendre elkápráztat minket elképesztő ehhez hasonló sztorikkal arról, hogy milyen elhanyagolt kutyákkal állítanak be hozzá. Nem ritka, hogy két három éves kutyákat visznek, akik fésülve, gondozva sosem voltak, aztán persze várják a csodát, ami ilyenkor szinte lehetetlen, akár 6-8 órás munka, de gyakran csak a teljes kopasztás segít. Egy másik kozmetikus ismerős is mesélt nemrég egy kemény sztorit, egy szó szerint kemény perzsamacskáról, akinek évek óta fésületlen szőre páncélként fedte be a testét. Páncélossá tudnak válni szegény pulik is, de a schnauzer fajtamentők oldalán is találni hihetetlen képeket arról, hogy milyen szőrgombócokról derült ki, hogy snacik valójában, miután lehámozták róluk a felesleget.

Bizonyos szőrtípusú kutyáknál a fésülés kihagyhatatlan. Egy afgán agár, bearded collie, egy briard vagy bobtail szőre rendszeres gondozást igényel, amit nem lehet elbliccelni. 

A fésüléshez szoktatást már kiskutya/kismacska kortól érdemes kezdeni, cél, hogy az állat megszeresse az ápolást, mert akkor nem kell vele közelharcot vívni minden alkalommal, ami sokat segít abban, hogy a gazda is szívesen csinálja akár naponta. Vannak már erre alkalmas fésüléshez szoktató szettek is. 

Aztán persze vannak, akik nagyon is komolyan veszik a szőrápolást, már már túlságosan is. Vannak kutyák - ők többnyire a kiállítások sztárjai - akik életük nagy részét feltekert szőrrel élik, annak védelme érdekében, vagy hosszú órákat töltenek a kozmetikai asztalon, míg nyírás, fésülés és lakkozás árán nyerik el extrém formájukat. 

Érdekelne a ti véleményetek arról, hogy mennyire jó dolog egészen rövidre nyírni alapvetően hosszabb szőrű kutyákat (mint pl. bobtail, a briard) csak azért, hogy megússzuk a szőrápolást, és hogy mennyire szép dolog csavarókkal, hajlakkal, sőt festékkel dolgozni az extrém megjelenés kedvéért.

Hol van a határ az alapvető, szükséges ápolás (ami szintén türelmet és együttműködést igényel a kutyától) és az öncélú macera között?

 

SN


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr892761038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.bernadette · http://bernadette31.blogspot.com/ 2011.04.14. 09:50:15

Szerintem mielőtt megveszel, örökbefogadsz stb egy kutyát, el kell döntened, hogy hajlandó vagy-e ápolni a szőrét. Ha levágod egy hosszú szőrű kutya jellegzetességét, akkor mi értelme? Persze a pudlis bohóckodás meg a másik véglet. Egy kutya, az kutya. Akkor lesz boldog, ha kutyaként bánunk vele, nem kiállítási tárgyként, majomkodva. Persze, én is szeretem, amikor a hosszú szőrű utcai vegyes típusú kutyusom frissen fésült és pelyhes, de ezért nem fogom bekalitkázni, hogy így is maradjon.

samsaratrial 2011.04.15. 12:14:30

A téma több mint aktuális számomra, nekem Tibeti Terrierem van, és mindamellett, hogy vele közelharcot kell vívnom, lassan erősen magammal is. Merthogy van az a szőrminőségű kutya, akit tényleg elég hetente 1 x fésülni, és van ő, aki 2-3 nap alatt képes becsomósodni. Havonta ( 3 hetente) kozmetikus, oké, aláírom. De amíg más kutyája minden további nélkül belegázol a vízbe fürdeni, nekem mindig azt is számításba kell venni, hogy ezt az akciót 45 perc (jó esetben) fésülés követi, már esetben a következő fürdésnél teljesen összeáll a szőre. Nem jó se neki, se nekem. Azt, hogy 2 óra kb (napon), amíg megszárad - ezt már nem is említem. És itt nem az én lustaságomról van szó, hanem az élményről, amitől a kutyámat esetleg megfosztom ezzel a macerával.
Arról nem is beszélve, hogy ha nincs össze gumizva a szőre, akkor nem lát rendesen. Persze, fel lehet csatolni. De vajon a kutya mint olyan arra van kitalálva, hogy csatokkal / gumikkal a fején rohangáljon? A természetes élőhelyén nem gond a tájékozódás, de azáltal, hogy "behoztuk" a városba, esetleg dolgozni / sportolni szeretnénk vele, mennyire fontos a fajtajellegzetesség megőrzése?
Személy szerint erősen gondolkozom, hogy lenyíratom, akármennyire is így tetszik igazán. Nonszensznek találom, hogy egy balatoni hétvégére nagyobb az ő neszesszere , mint az enyém. Egy kutyáról beszélünk, és nem kiállítási tárgyról.

_norcsii · http://www.vakkanto.hu/norcsii 2011.04.15. 19:55:58

egy schnazinak tényleg meg tud így nőni a szőre? azt hittem egy szintnél jobban nem nő meg nekik.
nekem is volt régen, utáltam, hogy trimmeltetni kellett hordani. de neki legalább nem hullott a szőre!
a rövid szőr erős szempont volt az argentin dog mellett. reméltem nem kell vele semmit csinálni és kész. kis naív voltam, brutálul tud hullani, főleg lakásban tartott kutyánál és kiporszívózni nagyon nehéz.
süti beállítások módosítása