Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Az internet a szaporítók kánaánja

2011.02.05. 00:41 | Jármai | Szólj hozzá!

Címkék: hirdetés net kutya szaporító

Bárki, aki netezik, nap mint nap találkozhat eladó kiskutyák hirdetéseivel. Aki pl. levelezik gmailen és sokat használja a "kutya" szót, mint a magunkfajták, azt a Google okos rendszere pláne megtalálja ilyen jellegű hirdetésekkel. Az internet előtti időkben, a kutyavásár lehetett a szaporítók fő piaca, emlékszem régebben a kutyakiállítások parkolóiban is sorra kínálták a kutyákat, őszintén remélem, hogy a MEOE tett lépéseket azért, hogy ez megszűnjön. 

Ezek az állatvásárok persze korántsem jelentettek akkora lehetőséget, mint a net. Egy szaporítót csakis az mozgat, hogy minél hamarabb, minél jobb áron értékesítse a kutyákat, nem törődik azzal, mi lesz a további sorsa. Sajnos megteheti, Magyarországon az ellenőrzés, és a szankciók mondhatni nevetségesek, első olvasatra azt sem könnyű eldönteni, hogy valójában ki számít szaporítónak, így mindenkinek a maga lelkiismeretére van bízva, honnan választ. A net pedig csábít, és csodás lehetőségeket ad a vásárló "behálózására". Kezdjük ott, hogy a hirdetéshez mindenki olyan képet csatol, amilyet nem szégyell. Pattant már ki olyan balhé, hogy neves tenyésztő a saját fedezőkanjának fotóját találta egy "noname" hirdetésben, amihez persze semmi köze nem volt. Aztán persze láltatlanban a hirdető írhat is amit akar, mit tudhatja azt az érdeklődő, hogy igaz e. Mert míg egy kutyás magazinban szemet szúr, hogy ha valaki évek óta ugyanazzal az egy képpel és szöveggel hirdet. (Van ilyen.) Addig a neten ezt nem olyan könnyű felfedezni. Aztán ha a jól csengő szövegnek bedőlt a vevőjelölt, el lehet kezdeni hosszasan levelezni. Mire oda jut az érdeklődő, hogy élőben lássa a kiskutyákat (a szüleiket persze nem, mert a "kedves eladó" számtalan kifogást képes találni, hogy éppen miért nem akarja megmutatni őket), szóval mire eljut a kiskutyákig, tulajdonképpen meg van győzve. Hiszen annyit leveleztek. Meg el is utazott a világ másik végére, esetleg épp az eladó jött el "messziről, csak az ő kedvéért" a kutyával. Ráadásul míg a piacon max. a környékbeliek akadhattak horogra, addig a net bárhová eljuttathatja a hirdetést a gyanútlan, vagy éppen jól járni akaró célcsoportnak. 

Vajon mit lehetne tenni, az ilyen jellegű hirdetések ellen? Elég a felvilágosító munka, vagy drasztikusabb lépés kellene? Egyáltalán hirdet tisztességes tenyésztő a neten kutyát? 


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr702639761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása