Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Lejárt a türelmi idő - Tanfolyamhoz kötött a kutyatartás

2010.10.29. 23:41 | Jármai | Szólj hozzá!

Címkék: tanfolyam kutya büntetés veszélyes törvény idő svájc kutyatámadás rottweiler türelmi

Király hatásvadász cím nemigaz? Hát persze hogy nem nálunk, hanem Svájcban. A törvényt, amely úgynevezett "kutya jogosítványt" ír elő azok számára, akik otthonukban kutyát akarnak tartani, még 2008-ban hozták, azonban idén októberig adtak haladékot a kutyatulajdonosoknak a képzés elvégzésére. Nagyon komoly dologra nem kell gondolni, egy 4 órás elméleti tanfolyamról van szó, amely alapvető kutyatartási szabályokat ismertet, de már ez is fényévekre van a Magyarországi helyzettől. Az alap szabályt egyes kantonokban szigorították is, Lausanne - ban pl. egyes veszélyesnek nyilvánított fajták (pl. rottweilerek) tulajdonosainak 72 órányi különleges tanfolyamon kell részt venniük, ahol egyebek mellett a behívást oktatják. Nem minden kutyatulajdonost boldogít a hír, egyesek az anyagi szempontok miatt reklamálnak, mivel egy óra 18 euróba (több mint 4500 Ft) kerül, bár szerintem ez a svájci jövedelmek mellett kifejezetten kedvező összegnek számít.

Aki nem tartja be a szabályt, több száz eurós büntetésre számíthat.

Íme az élő példa: van lehetőség ezt létrehozni. Más kérdés persze, hogy a körülmények teljesen mások, Svájcban a törvény mindössze 40 ezer kutyatartót érint, Magyarországon átlagosan minden ötödik embernek van kutyája, Budapesten pedig az európai nagyvárosok között a legnagyobb arányban. Ez nyilván megnehezítené egy ilyen jellegű törvény betartatását és az ellenőrzést, de még a kivitelezést is, hiszen a képzést is megfelelően meg kellene szervezni, illetve szakmai szempontok alapján eldönteni, hogy milyen szervezetek, kutyaiskolák jogosultak a képzésre. De nem lehetetlen!

Svájcban már rájöttek, hogy a kutyatámadásokért a gazda a felelős, reméljük nálunk is mihamarabb elterjed ez a nézet. A téma ismét előtérbe került egy nemrégiben történt kutyatámadás kapcsán, melynek során négy angol bulldog támadott meg egy férfit. A kertből kiszabadult állatok esete is bizonyítja, hogy nem működőképes az a vonal, amely a kutyák fizikai korlátozásában (kerítés, póráz, szájkosár) látja a megelőzés kulcsát, hiszen ezek az eszközök nem hogy nem oldják meg a problémát, de akár súlyosbíthatják is, vagy egyenesen előidézhetik azt.

Szóval itt egy téma, amiben igazán érdemes lenne majmolnunk a "nyugatot"...

SN

forrás: http://www.inforadio.hu; www.tv2.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr592408966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása