Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

Autógyilkos állatok, állatgyilkos autók

2010.10.18. 00:43 | Jármai | 1 komment

Címkék: motor kutya mercedes autó baleset veszélyes macska mókus nyest tűzoltó futómű szállító box

Nemrég került fel a hazai tűzoltóportálra a hír, hogy egy macska csodával határos módon túlélte a motortérben való utazást. Az autó tulajdonosa a benzinkúton hallott furcsa nyávogást az autójából, majd a kutas ötletére (!) belenéztek a motorházba, ahol egy macskát találtak. A cicust végül a szakszervízben tudták csak kiszabadítani, minden bizonnyal hosszadalmas munkával, hiszen a képek tanúsága szerint le kellett venni a kerekeket, és a féltengelyt, hogy a futómű felől hozzáférhessenek az állathoz, akinek tényleg óriási mázlija volt, hogy semmilyen mozgó alkatrész nem darálta be menet közben. (Mármit a benzinkútra menet közben, hiszen a macsek felfedezése után már autómentővel vontatták a kocsit a szervizbe)

Bizony a hűvös idő beköszöntével előfordulhat, hogy macskák, vagy más állatok (mókus, nyest, görény) költöznek autónkba melegedni a langyos motor közelébe, és mikor elindítjuk az autót esélyük sincs menekülni... Ha természetközelben, vagy kóbor macskás környéken lakunk, és az autónk nem garázsban van, érdemes belenézni, vagy megkopogtatni a motorháztetőt és ha mozgást észlelünk inkább nézzük meg jobban, nehogy baleset történjen. Garázsban tartott autók esetén is érdemes beüzemelni egy ultrahangos rágcsálóriasztót, a lelkiismeretfurdalás és az anyagi károk elkerülésére.

Vannak viszont olyan esetek is, amikor viszont inkább a kocsit kell félteni...

Ma már nem elterjedt annyira a probléma, de kb. 10-15 éve komoly bosszúságot okozott az autótulajdonosoknak az édes kábelek esete. Bizonyos autók (pl. a Mercedes w140, vagy a Citroen Berlingo) egyes szériáinak kábelborításai, szigetelőanyagai illetve antennái olyan - valószínűleg édeskés ízű - anyagból készültek, amit a mókusok és rágcsálók előszeretettel fogyasztottak, használhatatlanná téve ezzel akár az egészen új autókat is, hiszen a kábelborítás rágcsálása közben a vezetékeket is megrongálták, és emiatt pl. nem indult az autó. A bosszantó gond ellen a gyártók először riasztó illatanyagok alkalmazásával próbálkoztak, de véglegesen jó megoldás csak az volt, mikor más anyagokból kezdték gyártnani az említett alkatrészeket. (Gondolom Herr Günther nem dícsérte meg a gyárat, mikor a Feketeerdő közepén beült a ház előtt a Mercijébe az meg cserbenhagyta... Magyarországon ez nyilván nem volt a széles tömegek problémája, de aki manapság kedveli a youngtimereket és erdő mellett lakik, azért jobb ha odafigyel...)

Aztán ismerek olyan labradort, aki rendszámtáblát fogyaszt előszeretettel. Ugyanez a kutyus komoly kiadást okozott a gazdiknak, mikor nyáron hűsölt az autó alatt, és közben unalmában elrágcsálta az ABS vezetékeit...

Ha kedvencünk velünk utazik, más meglepik is érhetnek. Ha 120 km/h - nál reccsenést hallunk a hátunk mögött, ne rántsuk arra a kormányt, amerre nézünk, előbb halkítsuk le a rádiót, utána kezdjünk üvölteni az ebbel, illetve először álljunk félre, és csak ezt követően próbáljuk megruházni, amiért letépte a fejtámla huzatot. Ha boxot veszünk akkor megelőzhetjük az ilyen jellegű baleseteket, de akár a sokkal komolyabbakat is. Egy autóbalesetnél egy biztonsági öv, vagy rögzített box nélkül utazó állatnak gyakorlatilag esélye sincs, de a felgyorsuló test iszonyatos tömege komoly veszély az autóban utazókra is. Ha semmiképpen nem tudunk biztonsági kiegészítőket használni, akkor jó tudni, hogy az állat legbiztonságosabb helye a jobb első ülés előtti lábtér.

No és persze ott vannak a kormányra és váltógombra specializálódott ebek, meg a szomszéd macskái akik direkt kifigyelik mikor tiszta a kocsi, és akkor grasszálnak végig a motorháztetőn :D

Ha ismertek autópusztító állatokat, vagy csodával határos "megúszásokat", ne habozzatok kommentelni.

SN

forrás és képek: www.langlovagok.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr452379916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_norcsii · http://www.vakkanto.hu/norcsii 2010.10.18. 10:37:01

Két tanulságos esetet szeretnék megosztani.
Az egyik, hogy ha valaki autóbalesetet szenved úgy, hogy a kutyája is ott van, akkor nagyon figyeljen arra, hogy a kutyát rögtön kioldja, illetve mindenképp vegye pórázra, ha kiszállnak. Az ütközés hatására ugyanis a kutyák sokkos állapotba kerülhetnek és elszaladhatnak!
A másik nem autós, pont ma hallottam ezt a horror történetet, hogy egy kutya a szokásos séták alatt eltűnt. Egy héttel később egy másik is, de ő meglett, hangosan sírt, mint kiderült egy kútba esett bele és azért tudta túlélni a dolgot, mert a másik kutya teteme - aki szintén a kútba esett egy héttel korábban - már úszott a vizen és abba kapaszkodott. Horror!! Ilyenkor hívni kell a tűzoltókat, ezt a kutyát is ők szedték ki. És ha hirtelen eltűnik egy kutya, akkor az adott helyszínen gyorsan körbe kell nézni, nem szabad elmenni onnan, hogy majd meglesz. :((
Mindenki vigyázzon a kedvencére!
süti beállítások módosítása