Mindenekelőtt leszögezem, hogy ez a blog nem csak az enyém. Lelkes és felelősségteljes állattartók, kutyaoktatók kis csapata vagyunk, és ezúton is igyekszünk megosztani a világgal tapasztalatainkat, véleményünket, örömünket, bánatunkat állattartás témában.



Friss topikok

Linkblog

A K9 története, avagy kutyák a II. Világháborúban

2010.09.01. 17:02 | Jármai | Szólj hozzá!

Címkék: amerika kutya háború kiképzés rehabilitáció második világháború bevetés k9 pearl harbour american kennel club

A K9 feliratú pólók, pulóverek, hámok közkedveltek kutyás körökben, sőt Jerry Lee is K9-es rendőrkutya volt a filmben elhangzottak szerint. De mi valójában a K9 és honnan ered az elnevezés. A választ a II. világháború idején, Amerikában kell keresnünk.

Pearl Harbour után nem sokkal, az Amerikai Kennel Club és egy „Kutyák a védelemért” nevű csoport kutyatulajdonosokat keresett, hogy minőségi állataikat katonai célokra adományozzák. A hazafias érzelmű amerikaiak több ezer kutyát adtak így a hadseregnek.

1942 márciusában megalakult az úgynevezett K-9 alakulat az „újoncok” kiképzése végett. Ez a kifejezés azután általánosan elterjedt a hadikutyák képzésénél, illetve később a hadseregen kívül is. Talán kevesen tudják, de a K-9 nem valami titkos kód, egyszerűen egy fonetikus szójáték az angol „canine” szóból.

A „beszolgáltatott” kutyák eleinte több mint 30 fajtából kerültek ki, később szűkült a kör, és már többnyire csak német juhászokat, belga juhászokat, dobermannokat, és óriás schnauzereket alkalmaztak. A szervezet közel 19.000 kutyát kapott 1942 és 1945 között, ezek 45 százaléka azonban alkalmatlannak bizonyult a kiképzésre.

Az első tervek csupán 200 kutya kiképzését vették célba, de ezt hamar túlszárnyalták. A „Kutyák a védelemért” csoport magasan képzett civil trénereket alkalmazott, akik mindannyian önkéntes alapon, fizetség nélkül vettek részt a programban. Az őrzésre kiképzett kutyákra igen nagy volt az igény, így a program túlnőtte az eredeti kereteket, 1942-től már a tengerészet és a parti őrség számára is küldtek ki kutyákat.

A kutyák 8-12 hét alatt kapták meg az alapkiképzést, ez alatt kellett alkalmazkodniuk a szigorú katonai rendhez. Megtanulták végrehajtani az alap feladatokat, mint pl. ül, marad, hozzám, és egyebek. A kiképzés része volt továbbá, hogy elviseljék a szájkosarat, a gázmaszkot, és nyugodtan utazzanak katonai járműveken, valamint képesek legyenek dolgozni fegyverropogás közepette is. A sikeres alapkiképzést specializálódás követte...

A folytatáshoz kattints ide.


A bejegyzés trackback címe:

https://vakkanto.blog.hu/api/trackback/id/tr872264779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása